Αποκλειστική Συνέντευξη - ΕΦΗ ΣΦΥΡΗ











Όταν μιλάμε για το άθλημα του beach volley στην Ελλάδα, σίγουρα φανταζόμαστε ωραίες παραλίες, θάλασσα, άμμος, θέαμα. Υπάρχουν όμως κάποιες παρουσίες και πρόσωπα που κατάφεραν να μείνουν στο μυαλό και στις καρδιές μας.
Έχοντας συνδέσει την αθλητική ζωή της με την ανάδειξη και ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα ως ζευγάρι με την Βάσω Καραντάσιου,
το http://greek-volley.blogspot.com/, έχει την τιμή, να σας παρουσιάζει στην πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη, από τις πολλές που θα ακολουθήσουν..... την ΕΦΗ ΣΦΥΡΗ…!!!

==================================================

Έχοντας διανύσει μια μακράν περίοδο εκτός αγωνιστικής δράσης και απουσίας από τα κοινά του βόλλευ και του beach volley, πως βλέπεις το beach volley σήμερα;
Το beach Volley έχει πάρει πια το δρόμο του στο ελληνικό αθλητικό στερέωμα και δικαιωματικά κατέχει τον τίτλο του κορυφαίου αθλήματος του καλοκαιριού. Αυτό που απομένει είναι να το αναπτύξουμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να περάσει στην συνείδηση του Έλληνα, όχι μόνο σαν εποχιακό άθλημα αλλά σαν ένα σπορ για όλο το χρόνο.

Γιατί πήρες την απόφαση να σταματήσεις τόσο νωρίς;
Δεν νομίζω ότι ήταν και τόσο νωρίς στα 34 μου…

Πως είναι η ζωή μετά τον πρωταθλητισμό;
Όπως την περίμενα….. Χαλαρή με αρκετό ελεύθερο χρόνο. Τον πρώτο χρόνο ξεκουράστηκα πολύ, ωστόσο νοερά οργάνωνα τα επόμενα βήματα, δηλαδή το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο BEACH VOLLEYBALL-ΜΑΘΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ και την μοναδική Ακαδημία Beach Volley στην Ελλάδα, στη Βάρη στις εγκαταστάσεις του Vari Sports Club, που ήδη μετρά 3 χρόνια λειτουργίας.
Και φυσικά τις σπουδές μου…που τις είχα αφήσει σε δεύτερη μοίρα λόγω πρωταθλητισμού. Μετά το πρώτο μου πτυχίο από το ΤΕΦΑΑ Αθηνών, σπουδάζω με αθλητική υποτροφία στο Deree.
Κάνω major στο marketing και minor στο economics και πρέπει να σου πω πως είμαι πολύ ικανοποιημένη από το επίπεδο σπουδών. Το Αμερικανικό σύστημα με βρίσκει πολύ σύμφωνη ως προς τη δομή του. Δίνει την ευκαιρία στον σπουδαστή να διευρύνει το πεδίο των γνώσεων του, αναγκάζοντας τον να παρακολουθεί πολλά και ετερόκλητα μαθήματα στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών.

Μίλησε μας για το βιβλίο….
Το σχεδίαζα αρκετό καιρό, πολύ πριν σταματήσω από την ενεργό δράση, ωστόσο το υλοποίησα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ο γραπτός λόγος ήδη από τα σχολικά μου χρόνια αποτελούσε το αγαπημένο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, γι αυτό και δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα στην συγγραφή.
Νομίζω ότι κατάφερα να οργανώσω την σκέψη μου με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιβλίο για κάθε έναν που θέλει να μάθει να παίζει ή να βλέπει beach volley. Είναι χαρούμενο, ευκολοδιάβαστο με πολύ φωτογραφικό υλικό και κυρίως δεν είναι κλαδικό έντυπο. Δηλαδή μπορεί να καταλάβει ο αναγνώστης το περιεχόμενο χωρίς να είναι απαραίτητα αθλητής.
Η διάθεση της πρώτης έκδοσης είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς μέρος των εσόδων διατέθηκε στο "Χαμόγελο του παιδιού". Αυτό τον καιρό διατίθεται η δεύτερη έκδοση με επίσης φιλανθρωπικό προσανατολισμό.

Ήδη σχεδιάζω νοερά το δεύτερο μου βιβλίο……

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες με το βιβλίο και που μπορούμε να το βρούμε;
Με δεδομένη την…. "αντικοινωνικότητα" μου (π.χ δεν μου αρέσει να αναφέρω προσωπικά στοιχεία ή να λέω δημόσια την γνώμη μου, δεν συμμετέχω στο facebook –που θεωρώ ότι αποτελεί σοβαρή καταστρατήγηση των προσωπικών δεδομένων), δίσταζα να μεταφέρω στο βιβλίο προσωπικές στιγμές, ωστόσο ο συνεργάτης μου Κώστας Λακαφώσης με βοήθησε σημαντικά, γι αυτό και τον ευχαριστώ....

Mπορείτε να το βρείτε σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και από το διαδίκτυο στο site: www.efisfyri.gr

H Ακαδημία πως προέκυψε;
Ο συνεργάτης μου και ιδιοκτήτης του Vari Sports Club, Γιώργος Πιπεργιάς μου πρότεινε αυτή την συνεργασία. Στην αρχή ήμουν αρνητική γιατί μετά τα τόσα χρόνια πίεσης, ήθελα ξεκούραση όμως τώρα τον ευχαριστώ που με πίεσε….
Ασχολούμαστε με την οργανωμένη εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων. Ποτέ δεν πίστευα πως υπάρχει τέτοια δυναμική στον ερασιτεχνικό χώρο, έχω μείνει άφωνη από τις συμμετοχές.
Έχουμε γίνει μια τεράστια παρέα, βγαίνουμε έξω μαζί, οργανώνουμε θεματικές κρουαζιέρες με τον χορηγό μας την easyCruise στα ελληνικά νησιά. Tο επόμενο πλάνο μας είναι να μετακινηθούμε μαζικά στην Ιταλία τον προσεχή Μάιο στο Beach Volley Marathon, θα περάσουμε τέλεια.
Ήδη τα ερασιτεχνικά τουρνουά που διοργανώνουμε, VARI AMATEUR OPEN έχουν ιδιαίτερη επιτυχία και αναφέρονται σε ολόκληρο το ερασιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο στα μέλη μας.
Info :
www.varisportsclub.com , www.efisfyri.gr

Παρακολουθείς indoor volley και beach volley;
Beach Volley πολύ, ειδικά τα παιχνίδια των Ολυμπιακών αγώνων!!!
Είχα διαίσθηση ότι θα κάναμε κάτι καλό-ειδικά για την πρώην συμπαίκτρια μου Βάσω Καραντάσιου, πίστευα ότι της χρωστούσε η τύχη ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά δεν πειράζει. Τουλάχιστον μας εξέπληξε με την σταθερότητά της η ομάδα της Θάλειας Κουτρουμανίδου και της Μαρίας Τσιαρτσιάνη.

Γενικότερα πως βλέπεις το φετινό σχεδιασμό για το Beach Volley;
Οι μεταολυμπιακές χρονιές έχουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρόσφορο έδαφος για επιτυχίες. Τα νέα ζευγάρια οι Βίκυ-Μαρία καθώς και οι Θάλεια - Ελίνα εύχομαι να συνεχίσουν με επιτυχίες γιατί είμαι σίγουρη ότι μπορούν…

Υπάρχει κάποια ομάδα, παίκτης ή άλλο στοιχείο από το πρωτάθλημα που σου έχει κάνει εντύπωση;
Η ομάδα που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο και είχα την χαρά να παίξω πολλές ως αντίπαλη: Walsh & May.



Θα ενθάρρυνες και κάποιους άλλους παίκτες να αφήσουν το βόλλευ της σάλας και να ασχοληθούν επαγγελματικά με το beach volley;
Και βέβαια, είναι μαγικό άθλημα. Σε οδηγεί στο να γίνεις δυνατότερος και σαν αθλητής αλλά και σαν χαρακτήρας.

Βλέπεις να υπάρχει μέλλον στο beach volley;
Το μέλλον είναι βέβαιο, αρκεί να τολμήσουν οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες να ασχοληθούν επιστάμενα με την άμμο.

Έχεις εντοπίσει κάποιο κενό και έχεις να κάνεις κάποιες προτάσεις;
Γι αυτό το λόγo αποδέχτηκα την πρόταση της ΕΟΠΕ να συμμετέχω στο συμβούλιο του Beach volley. Υπάρχει κενό στην ανάπτυξη και εκεί πρέπει να δοθεί όλο το ενδιαφέρον, ιδιαιτέρως στους άνδρες και τους προπονητές του αναπτυξιακού προγράμματος.

Υπάρχει κάποια άτομα που συνεργάζεστε και σε διευκολύνουν στο έργο σου;
Κυρίως την ζωή μου κάνει πολύ πιο εύκολη ο συνεργάτης μου Γιώργος Πιπεργιάς που οργανώνει την επικοινωνία της Ακαδημίας στο διαδίκτυο (π.χ group στο facebook: vari sports club-beach volley academy by efi sfyri), όπου μεταφέρει όλα τα νέα και τις δραστηριότητες της Ακαδημίας και οι συνεργάτες μου στην άμμο Ζήνωνας Ζοφόλης, Ντίντα Νάστου, Ισμήνη Γαλιγάλη, Νίκος Ανδριάς, Τάσος Πενταλιός.

Η προπονητική σου αρέσει;
Πολύ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Η Εθνική beach volley σαν προπονήτρια υπάρχει στο μυαλό σου;
Όχι (γέλια)…έχει πολύ άγχος….
Θα έπρεπε να υπάρχει σχολή για επιμόρφωση προπονητών και στο beach volley.
Με τον καιρό πιστεύω πως όλα θα γίνουν. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή των αθλητών. Προς το παρόν αυτό το ρόλο παίζει η ειδικότητα του ΤΕΦΑΑ.

Που είναι πιο δύσκολα, στο βόλεϊ ή στο μπιτς βόλεϊ;
Δεν μπορώ να απαντήσω μονοσήμαντα, κάθε χώρος έχει τη δυσκολία του.

Θα αναλάμβανες ανδρική ομάδα beach volley;
Έχω ήδη…ερασιτεχνικές…που θα συμμετέχουν στα ελληνικά όπεν.

Θα αναλάμβανες προπονήτρια σάλας;
Το έχω ξεχάσει πια το άθλημα…. (γέλια)…

Θα επέστρεφες να παίξεις για κάποια ομάδα στη σάλα;
Το πιστεύεις ότι είχα προτάσεις;;;;......
Με κομμένους όμως και τους δύο χιαστούς συνδέσμους στα γόνατα αρκούμε στο ρόλο του λίμπερο στην ομάδα του Λιμενικού Σώματος.

Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι…
Δεν υπάρχει απόλυτη ευτυχία…
Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Την συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνευ 2000 .
Τραυματίστηκα (ρήξη χιαστών) ένα μήνα πριν, πήρα μέρος με το 20% των δυνάμεων μου αλλά το 100% του εγκεφάλου. Μεγάλη εμπειρία, μεγάλο μάθημα για την συνέχεια. Με άλλαξε σαν άνθρωπο διδάσκοντας μου την αξία της ανθρώπινης θέλησης.

Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;
Δεν ξέρω. Μάλλον η απάντηση θα είναι εφικτή μετά από κάποιες δεκαετίες
Προς το παρόν δεν έχω κανένα υπαρξιακό αδιέξοδο.

Tι απεχθάνεσαι;
Την πολυλογία, γιατί συχνά συνοδεύεται από ψέμα.
Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Η φθορά σε όλα τα επίπεδα...
============================================

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Έφη Σφυρή γεννήθηκε στον Πειραιά στις 8/1/1971. Ξεκίνησε παίζοντας βόλεϊ στην τοπική ομάδα του ΑΓΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ το 1985 και αμέσως άρχισε να ξεχωρίζει, όταν το 1986 κέρδισε το πρωτάθλημα Κορασίδων. Από το 1987 έγινε μέλος της Εθνικής κορασίδων, νεανίδων και μετά γυναικών (συμμετέχοντας σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της εθνικής ομάδας σάλας).
Σε ηλικία 18 χρονών το 1989, πηγαίνει στον Παναθηναϊκό, όπου κατακτά σε 9 χρόνια, 6 πρωταθλήματα. Το 1994 έρχεται σε επαφή με το μπιτς βόλεϊ. Με το κορυφαίο Ολυμπιακό άθλημα της άμμου ασχολείται θα ασχοληθεί επαγγελματικά το 1998, με μεγάλο στόχο την πρόκριση στην Ολυμπιάδα του Σύδνεϋ. Μαζί με την Βάσω Καραντάσιου δημιούργησαν την πρώτη επαγγελματική ομάδα στην Ελλάδα, που έβαλε τα θεμέλια για την επαγγελματική συγκρότηση του αθλήματος και την περαιτέρω διάδοσή του.
Κατέκτησαν πέντε φορές το πανελλήνιο πρωτάθλημα από τότε που καθιερώθηκε ο θεσμός. Γρήγορα καθιερώθηκαν στο διεθνές στερέωμα.
Ενδεικτικά το 1999 και το 2000, κατέκτησαν την 1η θέση στο τουρνουά Ξυλοκάστρου του Ευρωπαϊκού σιρκουί, καθώς και μία πρωτοφανή για την εποχή εκείνη 5η θέση στο Όπεν της Βιτόρια Βραζιλίας του παγκοσμίου σιρκουί της FIVB, αποκλείοντας με τη σειρά τέσσερις αμερικάνικες ομάδες του κυρίως ταμπλώ. Στο Σύδνεϋ, Σφυρή και Καραντάσιου πραγματοποίησαν την πρώτη στην ιστορία εμφάνιση του αθλήματος (της σάλας ή της παραλίας) σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Ιέζολο της Ιταλίας στέφθηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης. Επίσης, Σφυρή και Καραντάσιου ανέβηκαν για πρώτη φορά στο βάθρο ενός τουρνουά του παγκοσμίου σιρκουί FIVB, το 2002, στη Ρόδο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, που παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη διάκρισή τους ως ομάδα στη διοργάνωση, αλλά και η μόνη ομάδα που έχει κατακτήσει μετάλλιο μέσα στην Ελλάδα.
Οι δυο τους, ολοκλήρωσαν τον δεύτερο Ολυμπιακό κύκλο τους με την εμφάνισή τους μπροστά στο ελληνικό φίλαθλο κοινό, στην Αθήνα το 2004.
Στις αρχές της σεζόν του 2005, η Σφυρή αποχώρησε από την ενεργό δράση λόγω χρόνιων ενοχλήσεων από τραυματισμούς. Η Έφη Σφυρή είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ και έχει δημιουργήσει την πρώτη Ακαδημία μπιτς βόλει για παιδιά και ενήλικες στην περιοχή της Βάρης.
Το easyCruise Beach Volley Academy δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις του Vari Sports Club.Ωστόσο τον Ιούλιο του 2006 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Beach VolleyBall – μάθε το παιχνίδι στην άμμο», που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από τον κόσμο του μπιτς βόλει καθώς έχει ήδη επανεκδοθεί για δεύτερη φορά.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος23/4/09, 12:58 π.μ.

    Μπράβο,πολύ καλή συνέντευξη...το Μ.Βόλλευ δεν είναι μόνο άμμος,παραλίες και θάλασσα,αλλά ενα πολύ ωραίο άθλημα,που αξίζει κάποιος να ασχοληθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LIVESCORE.in