Ο ΣΕΠΠΕ επιδιώκει την προώθηση της πετοσφαίρισης σε πανελλήνια κλίμακα με την συνεργασία των μελών του με τους κρατικούς και άλλους αθλητικούς φορείς (καταστατικό ΣΕΠΠΕ άρθρο 2 § 2).
Ο ΣΕΠΠΕ πιστεύει ότι στις ημέρες μας οι κρισιμότερες από τις παραμέτρους που μπορεί να συμβάλλουν στην προώθηση του αθλήματος είναι:
• η διάδοση του στις ηλικίες ανάπτυξης και η εξεύρεση των ταλαντούχων αθλητών-ιών
• η αξιοποίηση των ταλαντούχων αθλητών-ιών
• η διαρκής αξιολόγηση και προσαρμογή του προπονητικού και του οργανωτικού έργου όταν κρίνεται απαραίτητο.
Διάδοση του αθλήματος και εξεύρεση ταλέντων
Ο ΣΕΠΠΕ θεωρεί ότι η διάδοση του αθλήματος και η εξεύρεση των ταλαντούχων αθλητών-ιών μπορεί και πρέπει να γίνεται από τα σωματεία. Ωστόσο η ένταση της προσπάθειας που καταβάλλεται από αυτά δεν μπορεί να εξαρτάται από τυχαίους παράγοντες (περιστασιακή εξεύρεση πόρων, κ.ά.) αλλά πρέπει να είναι αποτέλεσμα της συνεπούς εφαρμογής ενός καλά μελετημένου κεντρικού σχεδιασμού.
Ο ΣΕΠΠΕ θέλοντας να συμβάλλει στην εκπόνηση ενός εθνικού πλάνου προώθησης του αθλήματος καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις:
1. Αλλαγή χαρακτήρα του Πρωταθλήματος της Α1 εθνικής κατηγορίας γυναικών από ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό με τα αντίστοιχα κίνητρα.
2. Επιχορήγηση των σωματείων της Α2 εθνικής κατηγορίας γυναικών σύμφωνα με τα πρότυπα της αντίστοιχης κατηγορίας των ανδρών.
3. Υιοθέτηση του «καρτολίνο» για κάθε νέο αθλητή-ια που υπογράφει συμβόλαιο σε επαγγελματικό ή σωματείο της Α2 ανδρών και γυναικών* με την καταβολή ποσοστού επί της ετήσιας αποζημίωσης του/της στο σωματείο από το οποίο προέρχεται
4. Η αποζημίωση λόγω μετοίκισης αθλητών-ιών σε επαγγελματικά σωματεία και σωματεία της Α2 ανδρών και γυναικών να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των εμπλεκομένων σωματείων. Αντίθετα η αποζημίωση λόγω μετοίκισης αθλητών-ιών σε ερασιτεχνικά σωματεία χαμηλότερων κατηγοριών μπορεί να είναι προκαθορισμένη από την κεντρική διοίκηση.
5. Παρακράτηση ποσοστού του συμβολαίου κάθε ξένου αθλητή-ιας και διάθεσή του για τις ανάγκες της προώθησης του αθλήματος (ειδικός λογαριασμός)
6. Μελέτη της πρόσφατης τοπογραφίας του αθλήματος και επιχορήγηση των περιοχών οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική στην εξεύρεση ταλαντούχων αθλητών-ιών από τον προαναφερθέντα ειδικό λογαριασμό.
7. Επαναπροσδιορισμός του θεσμού των κλιμακίων και του ρόλου των Περιφερειακών Ομοσπονδιακών Προπονητών.
*Υπό την προϋπόθεση της εξομοίωσης της Α2 γυναικών με την Α2 ανδρών
Αξιοποίηση των ταλαντούχων αθλητών και αθλητριών
Αξιοποίηση των ταλαντούχων αθλητών και αθλητριών
Ο ΣΕΠΠΕ λαμβάνοντας υπόψη
• την προτεραιότητα που δίνει η ελληνική οικογένεια στην εκπαίδευση των νεαρών μελών της
• τις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος
• τις απαιτήσεις της υψηλής αθλητικής επίδοσης
• τα μοντέλα αξιοποίησης των ταλαντούχων αθλητών-ιών άλλων χωρών
προτείνει:
1. Τη δημιουργία δύο αθλητικών κέντρων σε Βορά και Νότο για την αξιοποίηση των επίλεκτων παίδων-κορασίδων και νέων-νεανίδων. Τα αθλητικά κέντρα μπορεί αρχικά να λειτουργήσουν στους κόλπους μεγάλων ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών που διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Η επίβλεψη της προόδου αλλά και η προπονητική καθοδήγηση των αθλητών-ιών θα γίνεται από ειδικά επιλεγμένους προπονητές. Η συνέπεια των αθλητών-ιών στα μαθητικά τους καθήκοντα θα αποτελεί βασικό κριτήριο για την παραμονή τους στο αθλητικό κέντρο το οποίο πρέπει να λειτουργεί ως οικοτροφείο.
2. Τη συμμετοχή των ομάδων που θα προκύψουν σε πρωταθλήματα ανάλογα των δυνατοτήτων τους.
3. Τη συμμετοχή των ομάδων σε περιόδους σχολικών διακοπών σε διεθνή τουρνουά
4. Την εισήγηση για αλλαγή των προνομίων που αφορούν την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έτσι ώστε να πριμοδοτούνται οι συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα (σε επίσημες διοργανώσεις).
5. Την απόδοση των αθλητών-ιών στα σωματεία από τα οποία προέρχονται μετά την ηλικία των 18 ετών.
Διαρκής αξιολόγηση και προσαρμογή του προπονητικού και του οργανωτικού έργου
Ο ΣΕΠΠΕ θεωρεί ότι κάθε σχέδιο πρέπει να αξιολογείται πριν και κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του προκειμένου να ελαχιστοποιείται η επίδραση του παράγοντα «τύχη» και να διασφαλίζεται η αξιοπιστία του αποτελέσματος.
Οι συνήθεις πρακτικές της αξιολόγησης των προπονητικών και άλλων σχεδιασμών «εκ του αποτελέσματος» και μόνον, δεν συμβάλλουν στην προώθηση του αθλήματος διότι εάν δεν ευοδωθούν
• δεν αναδεικνύουν το κομβικό σημείο στο οποίο εμφανίσθηκε το σφάλμα
• δεν παρέχουν τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης για βελτίωση ενώ ταυτόχρονα
• επιτρέπουν την εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων αποπροσανατολίζοντας παράγοντες, προπονητές, αθλητές και φιλάθλους.
Ο ΣΕΠΠΕ πιστεύει ότι η αξιολόγηση του προπονητικού και του οργανωτικού έργου πρέπει να γίνεται από επιτροπή μη αμειβόμενων τεχνικών συμβούλων επιλεγμένων με κριτήριο την άρτια τεχνική και επιστημονική τους κατάρτιση.
Πεποίθησή μας είναι ότι το σύστημα πρέπει να είναι υπεράνω των ατόμων που το υπηρετούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου