Κεφάλαιο πρώτο: Βασικές αρχές διοίκησης

«Έχω την ικανοποίηση να σας πω πως σχεδόν όλα έχουν υλοποιηθεί. Μιλούσαμε για ευέλικτο ΔΣ που θα είναι το κύριο όργανο αποφάσεων και έχει ήδη εφαρμοστεί απόλυτα. Δεν υπάρχει μία απόφαση που να πάρθηκε από τον πρόεδρο ή άλλο όργανο. Εκτός από περιπτώσεις που το ίδιο το ΔΣ εξουσιοδοτεί την εκτελεστική επιτροπή ή άλλη επιτροπή. Για παράδειγμα, η πρόσληψη του κ. Καπράρα ήταν από εισήγηση της επιτροπής εθνικών ομάδων και απόφαση του ΔΣ. Τα μέλη του ΔΣ έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες. Οι επιτροπές συνεδριάζουν συνεχώς, κάθε μία έχει ήδη 3-4 συνεδριάσεις, πλην του εθνικού συμβουλίου μπιτς βόλεϊ που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, γιατί είχε δραστηριότητες μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Τα θέματα είναι πάρα πολλά και οι συνεδριάσεις φτάνουν τις 8 ώρες, αλλά σε παραγωγικές συνεδριάσεις και όχι σε αντιδικίες. Καθιερώσαμε και τις ομάδες εργασίες. Όταν ένα θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση γίνεται μια ομάδα εργασίας που σε μία συνάντηση καταλήγει σε μία εισήγηση κι έτσι εξοικονομούμε χρόνο από το συμβούλιο. Υπάρχουν 5-6 ομάδες εργασίες με πολύ σοβαρά θέματα, όπως τη wild card, το καρτολίνο, το θέμα δελτίων που από του χρόνου οι ανανεώσεις θα γίνονται online από τις Ενώσεις. Το αποφασίσαμε επί της αρχής και σας το ανακοινώνω.

Είχα δεσμευτεί να ανακοινώνεται η ημερήσια διάταξη και οι αποφάσεις των ΔΣ στην ιστοσελίδα. Έγινε μόνο στην τελευταία συνεδρίαση η ανάρτηση της ημερήσιας διάταξης, αλλά πλέον δρομολογήθηκε. Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν μέσω του σάιτ, και χαίρομαι που χαιρετίστηκε, ήταν πάνω από 30 στην τελευταία συνεδρίαση. Και την επομένη, τη Δευτέρα το πρωί σε συνεργασία με τον κ. Σπηλιάκο, καταγράψαμε πως οι αποφάσεις ήταν πάνω από 70. Σημαντικό νούμερο γιατί δείχνει την οργανωτική λειτουργία και πορεία.

Μιλήσαμε για δημοκρατικό τρόπο αποφάσεων και έχω να σας πω πως σε μια ψηφοφορία η άποψη που υποστήριξα δεν επικράτησε και όχι μόνο δεν με ενοχλεί, αλλά είμαι υπερήφανος. Είπαμε πως οι συνεδριάσεις θα είναι ανοιχτές σε φορείς και μας έχουν τιμήσει η ΕΣΑΠ, ο ΠΑΣΑΠ, η ΟΔΒΕ και ο ΣΕΠΠΕ. Βοηθάει στο να φτιάξουμε ένα καλό κλίμα. Γνωρίζουν τι λέμε για διαιτητές, προπονητές κλπ και μπορούν οι ίδιοι να μας υποδείξουν ή με μια παρέμβαση να βοηθήσουν. Ποτέ άλλοτε το βόλεϊ δεν ήταν τόσο ενωμένο όσο είναι σήμερα. Ευχαριστήσω δημόσια τους προέδρους και τα ΔΣ όλων φορέων.

Είμαστε πραγματικά κοντά και είπαμε, αν και εύχομαι να μην χρειαστεί, πως άτυπα θα λειτουργήσουμε και και σαν ομάδα διαχείρισης κρίσεως, αν δηλαδή απαιτηθούν σκληρότερα μέτρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε τέτοια περίπτωση πρώτα θα γίνει συνάντηση όλων και μετά θα παρθεί η απόφαση της ομοσπονδίας. Αυτό αποτελεί εγγύηση για κάτι καλύτερο στο μέλλον.
Μιλήσαμε για διάλογο μέσω forum και θέλω να συγχαρώ όσους ασχολήθηκαν με αυτό. Ανοίξαμε με θέμα την wild card, που είναι πολύ δύσκολο νομικά και τεχνικά, αλλά θέλουμε να το προωθήσουμε. Περιμένουμε προτάσεις. Θα ανοίξει και το θέμα του καρτολίνο. Θέλουμε ιδέες για να δοθούν κι άλλα κίνητρα. Σε ιδιωτικές συζητήσεις που είχα άκουσα εξαιρετικές προτάσεις. Άλλες εύκολα υλοποιήσιμες άλλες δύσκολα, λόγω οικονομικών. Η προοπτική που υπάρχει είναι πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στη ΓΣ την Άνοιξη.

Επίσης, τα μέλη του ΔΣ εκπροσωπούν την ομοσπονδία σε συναντήσεις και δεν πάει μόνο ο πρόεδρος. Έγιναν πολλές επαφές με τηλεόραση, χορηγούς, ακόμα και στη ΓΓΑ. Προχωρήσαμε στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και στην πράξη. Λέγαμε στη ΓΣ να λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις και η συνέλευση της άνοιξης θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί έχουμε εντοπίσει αρκετά σημεία στους κανονισμούς που χρειάζονται αλλαγή. Απαιτείται θεσμική επαναπροσέγγιση κάποιων θεμάτων λόγω και των οικονομικών.

Έχω δεσμευτεί και το έχει αποφασίσει το ΔΣ, για πιθανότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των Ολυμπιακών έργων. Η απόφαση θα παρθεί στη ΓΣ για να μην μπορεί κανείς να θεωρήσει οτιδήποτε μεμπτό. Είπαμε πως τα σωματεία είναι το κυρίαρχο όργανο και πως τα μέλη του ΔΣ και των επιτροπών δεν μάχονται για τα συμφέροντα των σωματείων τους, αλλά όλου του ελληνικού βόλεϊ. Πραγματικά δεν είναι αυτονόητο αυτό και ξέρω πως είναι δύσκολο γιατί κι εγώ ήμουν 25 χρόνια στο σωματείο μου και μέχρι το 2005 είχε την ευθύνη της ομάδας του Πειραματικού μόνος μου.

Εδώ που είμαστε, είμαστε για το κοινό καλό. Το έχουν αποδεχθεί όλοι και το εφαρμόζουμε. Είναι αλήθεια, πως υπήρξε ένα θέμα με τον κ. Μανωλόπουλο στον αγώνα του Ηρακλή με την Κηφισιά που διαμαρτυρήθηκε έντονα στους διαιτητές. Το συζήτησα μαζί του και αυτός καταλαβαίνει ότι πρέπει, είτε έχει δίκιο είτε άδικο, να είναι προσεχτικός γιατί η θέση μας μας το επιβάλλει. Σας διαβεβαιώνω ότι ούτε ο κ. Μανωλόπουλος ήρθε για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της ομάδας του.

Είπαμε πως ήταν επιτακτική ανάγκη να πάψει διχασμός… Νομίζω ότι αυτό το δείξαμε στην πράξη. Τραβήξαμε μία διαχωριστική γραμμή στις 29 Ιουλίου και κάναμε κάλεσμα σε όλον τον κόσμο. Προσωπικά, αλλά και όλα τα μέλη του ΔΣ και η ομοσπονδία συνολικά, σκοπός μας είναι να κοιτάξουμε μπροστά και όχι στο τι γινόταν. Βάζουμε τέλος σε κάθε μορφής αντιπαράθεση. Προσκλήθηκαν οι προηγούμενοι πρόεδροι, οι κύριοι Προσαλίκας, Μελισσουργός και Μπελιγράτης, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του στην Ημερίδα στο Ηράκλειο. Στείλαμε προσκλήσεις και σε ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί με προηγούμενες διοικήσεις. Ο κ. Μαργαρίτης αρνήθηκε ευγενικά, αποδέχθηκε αντίθετα ο κ. Μπακοδήμος. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος ήταν με ποιον.

Επιβάλλεται να αναφερθώ και στον σπουδαίο ρόλο του προσωπικού της ΕΟΠΕ. Εγκρίναμε νέο οργανόγραμμα που αξιοποιεί στο έπακρον τις δυνατότητες του καθενός. Ευχαριστώ όλα τα στελέχη και το προσωπικό για την κατανόηση και τη συμμετοχή στο να βγούμε από τη δύσκολη θέση. Σπουδαίο ρόλο θα παίξει και η τροποποίηση καταστατικού… Δεν μπορούσε να γίνει 4η μέσα στο 2010, αλλά θα γίνει στη συνέλευση της άνοιξης, μαζί με τους κανονισμούς και η τροποποίηση που έχει αναφερθεί ως ανάγκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LIVESCORE.in