Ο υπερ-κοριός... κόντυνε τον «ψηλό» της ΕΠΟ (ΠΙΛΑΒΙΟ)

Βάλλεται πανταχόθεν. Ισως και να επηρεάζεται, αν όχι και να καθοδηγείται ο Σοφοκλής Πιλάβιος, αν πιστέψουμε τους συνομιλητές του στους διαλόγους για τα «στημένα» ποδοσφαιρικά παιχνίδια, που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας και οι οποίοι αποκάλυψαν τη δράση των πρωταγωνιστών του κυκλώματος και την αδράνεια του ηγήτορα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε αρκετές από τις «καυτές» συνομιλίες, ο πρόεδρος της ΕΠΟ αν και αποκαλείται από τους παράγοντες ως «ο ψηλός» εμφανίζεται σχεδόν ως πειθήνιο όργανό τους, έτοιμος να ικανοποιήσει ρουσφέτια ή άλλες επιθυμίες τους.
Ο ίδιος αυτάρεσκα διαδίδει πως έχει συγγενική σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια (είναι ανιψιός του), ωστόσο, οι όποιες άλλες ηγετικές «αρετές» του αναζητούνται ακόμα από τη φίλαθλη κοινή γνώμη που βλέπει όχι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και τη διοικούσα αρχή του να περιδινούνται σε έναν κυκεώνα σκανδάλων.
Ο 45χρονος ποδοσφαιρικός παράγοντας με τη μικρή πείρα (το 1997 είχε περάσει για πρώτη φορά την πόρτα της Ομοσπονδίας, ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΕΠΟ), καλείται να αντιμετωπίσει ίσως τη μεγαλύτερη κρίση που διέρχεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μολονότι τα χρόνια που πέρασαν η ανέλιξή του ήταν απότομη, σήμερα οι περιστάσεις τον αναγκάζουν σε «ελεύθερη πτώση». Μένει να αποδείξει αν διαθέτει το «αλεξίπτωτο» που θα σώσει τον ίδιο και την τιμή της ΕΠΟ.
Ελλειψη δυναμικής
Ειδικά από τη στιγμή που οι πολέμιοί του υποστηρίζουν, μετ' επιτάσεως, ότι το «παιχνίδι» για εκείνον είναι χαμένο. Κι όχι επειδή κάποιοι το έχουν... στήσει, αλλά διότι, λόγω έλλειψης δυναμικής, δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να το κερδίσει. «Και τότε πώς βρέθηκε στην κορυφή της ιεραρχίας, ως διάδοχος του Βασίλη Γκαγκάτση αν δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα;», πιθανόν να διερωτηθούν κάποιοι. Η απάντηση μοιάζει να είναι εύκολη. Διότι, τότε, είχε αρκετές συμπάθειες. Και καλούς φίλους.
Το 2000, η οικογένεια Βαρδινογιάννη του είχε αναθέσει, για μία τετραετία, το πόστο του επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΠΑΕ ΠΑΟ, ωστόσο, ο Σοφοκλής Πιλάβιος διατηρούσε σχέσεις και με την... αντίπερα όχθη: Τον Ολυμπιακό. Αλλωστε, τα μαθητικά του χρόνια τα είχε περάσει μαζί με τους Πέτρο Κόκκαλη και Θόδωρο Θεοδωρίδη. Το γεγονός ίσως τον βοήθησε να «πιστωθεί» τη συναίνεση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, κάτι που σπανίως γίνεται και να αναδειχθεί, στις 24 Ιανουαρίου 2009, σε πρώτο τη τάξει παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Μόνον που και τώρα έφερε και πάλι κοντά τους «αιώνιους» αντιπάλους. Για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Επειδή θεωρούν πως έχει αποτύχει πλήρως στον ρόλο που ανέλαβε πριν από 28 μήνες. Και θέλουν να τον αποδομήσουν. Το αυτό επιθυμεί και ο παράγοντας που του έδωσε το «δαχτυλίδι της διαδοχής», ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος τον προτίμησε -και τον στήριξε ώστε να εκλεγεί- από τον έτερο «δελφίνο» Βασίλη Χατζηαποστόλου. Γρήγορα, όμως, κι εκείνος έφυγε από κοντά του. Γιατί τον έδιωξε με τη στάση του. Και από τις επιθέσεις φιλίας και συμπαράστασης που δεχόταν σχεδόν πανταχόθεν τον πρώτο καιρό, έφτασε να δέχεται επιθέσεις.
Ζόρια
Φέτος, δε, όλες οι «καυτές πατάτες» του ελληνικού ποδοσφαίρου βρέθηκαν μπροστά του: Φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, κασέτα-γκέιτ και εσχάτως το «Κοριόπολις» (ιταλιστί). Και αντί να προσπαθήσει να διαχειριστεί κάποιες από αυτές, στον βαθμό που αναλογούσε σ' εκείνον και στην Ομοσπονδία, της οποίας τις τύχες διαχειρίζεται, πετούσε συνεχώς το μπαλάκι αλλούθε.
Οπως έγινε με την υπόθεση της προσφυγής του ΟΦΗ στα πολιτικά δικαστήρια. Μέχρι και «λουκέτο» στην Ομοσπονδία για 15 μέρες έβαλε, προκειμένου να βρει λύση, ωστόσο η αδυναμία λήψης αποφάσεων τον φέρνει συνεχώς μπροστά σ' έναν δρόμο με την ένδειξη «αδιέξοδο». Κάλεσε επιτελείς της ΟΥΕΦΑ μήπως και τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση, απευθύνθηκε στη Σούπερ Λίγκα, μήπως και αποφάσιζαν τη διεξαγωγή των πλέι οφ στη Football League με τη συμμετοχή του ΟΦΗ και των Τρικάλων, όμως όλοι του γύρισαν την πλάτη και τον άφησαν να διαχειριστεί μόνος του την απόφαση. Μόνος του μαζί με τους συνοδοιπόρους του, με όσους, εν πάση περιπτώσει, από τους συμβούλους της ΕΠΟ τον στηρίζουν ακόμα και τον ακολουθούν. Διότι το μωσαϊκό των εκλεγμένων που κληρονόμησε δεν το δημιούργησε εκείνος, αλλά το παρέλαβε από τον τέως πρόεδρο της ΕΠΟ.
AΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Πρόσφατα ο Βασίλης Χατζηαποστόλου του ζήτησε να παραιτηθεί. Ο μοναδικός εκ των συμβούλων που βρίσκεται σταθερά απέναντί του, κυρίως μετά τις 18 Μαρτίου 2011, όταν έγινε δεκτή η πρόταση μομφής του Σ. Πιλάβιου κατά του τέως αναπληρωτή προέδρου, λόγω των δημόσιων τοποθετήσεων που έκανε και έρχονταν σε αντίθεση με τη γραμμή της Ομοσπονδίας, αμφισβητώντας τους χειρισμούς του προέδρου.
Ο δε πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Εργοτέλης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό ασχολείται με τα κοινά του ΟΦΗ, δήλωσε πως «αν ο Ηρακλής υποβιβάζεται επειδή ο πρόεδρός του έκανε μια παράβαση, τότε η ΕΠΟ πρέπει να πέσει στο Γ' τοπικό και ο κ. Πιλάβιος να τεθεί σε διαθεσιμότητα»
Δεν μπορούσε να αποκρούσει τις πιέσεις
Ορισμένοι τον θεωρούσαν του...χεριού τους
Ο Σοφοκλής Πιλάβιος όχι μόνον συνομιλούσε με τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, ορισμένοι εκ των οποίων εμπλέκονται στο σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων, αλλά αποδεικνύεται από τις συνομιλίες πως ήταν ενδοτικός, πως τον θεωρούσαν του...χεριού τους. Ο ίδιος δικαιολογείται λέγοντας πως «όταν μπήκα στην ΕΟΠΕ όλοι αυτοί οι άνθρωποι υπήρχαν στο ποδόσφαιρο και για αυτό συνομιλούσα μαζί τους. Οταν λέμε συνομιλούσα, δεν εννοούμε κάτι περισσότερο. Υπάρχουν άπειροι διάλογοι που έχουν γίνει από το τηλέφωνο. Προσπαθώ να αντιμετωπίσω ιδιαίτερες καταστάσεις, δύσκολους ανθρώπους, να κρατήσω ισορροπίες και παράλληλα να κάνω και τη δουλειά μου στο πλαίσιο των καθηκόντων μου.
Για το SMS που δημοσιοποιήθηκε, ο κύριος Μπέος μου γράφει "σήκωσέ το" γιατί προφανώς με καλεί και δεν σηκώνω το τηλέφωνο». Ωστόσο, αποδεικνύεται πως τις πιέσεις που δεχόταν δεν μπορούσε να τις αποκρούσει. Ή να τις... ταπώσει, καθώς στα νιάτα του κυρίως μπάσκετ έπαιζε, σ' αυτό το άθλημα ξεχώρισε. Αναφέρεται, βέβαια, ο Σοφοκλής Πιλάβιος στο παρακάτω SMS, καθώς και στην απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ:
Από: Αχιλλέα Μπέο
Προς: Σοφοκλή Πιλάβιο
Σήκωσε το μπου...λο μη μας γράφεις στα αρχ... σου εκτός αν πειράχθηκες με τον Πηλαδάκη; Είπαμε είμαστε ένα, εκτός αν άλλαξες.
Απαντητικό SMS
Ημερομηνία: 16/02/2011
Ωρα: 10:15:24
Από: Σοφοκλή Πιλάβιο
Προς: Αχιλλέα Μπέο
Εχω συμβούλιο. Με πήρες να δεις τι κάνω;
Δέχοταν απειλές
Ασκούσε διοίκηση σε κλίμα τρομοκρατίας
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεχόταν τηλεφωνήματα για πλήθος ζητημάτων. Οπως εκείνο, πάλι από τον Αχιλλέα Μπέο, για τον ορισμό του διαιτητή Πραξιτέλη Ζαχαριάδη στον αγώνα του Ολυμπιακού Βόλου με τον Πανσερραϊκό (3-0):
Αχιλλέας: Πρόεδρε, είναι να τρελαίνεσαι μαζί σου, πραγματικά σου μιλάω! Καλά, δε σου είπα ότι τον Ζαχαριάδη δεν θέλω να μου τον ξαναβάλεις ούτε σε φιλικό παιχνίδι;
Σ: Οχι, δε μου το είπες. Αμα μου το έλεγες...
Α: Εγώ δε στο είπα;
Σ: Δε μου το 'πες, αλήθεια στο λέω.
Α: Δε στο είπα μετά τον αγώνα με τον προημιτελικό Κυπέλλου...
Σ: Εντάξει, έγινε. Θα τους πω εγώ, εντάξει;
Οχι πως οι... άλλοι δεν προσπαθούσαν να τον ελέγχουν, να τον φοβερίζουν και να τον κρατούν στο χέρι. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τη συνομιλία του Μάκη Ψωμιάδη με τέως πρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ:
Τέως πρόεδρος: Λέω να τον πάρω ένα τηλέφωνο (τον Πιλάβιο εννοεί), να του πω «Να σου πω ρε καραγκιόζη, μήπως....», να του επιβάλλω να βγάλει μία ανακοίνωση εναντίον του Μπέου, αλλιώς θα τον τρομοκρατήσω ότι θα τον κάνω ρόμπα κι αυτόν.
Ψωμιάδης: Ναι, πάρτον και πες του «Αν δεν βγάλεις τώρα, θα γίνει της π.... Από πού κι ως πού σε εξευτελίζει ο Μπέος;»
Τέως πρόεδρος: Εχω βαρεθεί να του βάζω πλάτη.
Ψωμιάδης: Εντάξει. Κάπου τον κρατάνε στο χέρι ρε φιλαράκι!
Τέως πρόεδρος: Μα εμείς τον κρατάμε πιο πολύ!
Υπάρχει, βέβαια, κι άλλο ένα τηλεφώνημα, εξίσου αποδεικτικό για το πώς υποχρεωνόταν να διοικεί ο Σοφοκλής Πιλάβιος και για τον... χώρο που έδινε στους παράγοντες των ΠΑΕ ώστε να κάνουν το «παιχνίδι» τους:
Εξερχόμενο: από τον Μάκη Ψωμιάδη (Α) στον Νίκο Πατέρα (Β)
27.04.2011
Β: Μόνο όταν πηγαίνεις εσύ και του βάζεις χέρι, συνέρχεται αυτός. Μόνο όταν τον βλέπεις face to face αλλιώς είναι...
Α: Πάνε να τον εκβιάσουνε.
Β: Ναι.
Α: Κατάλαβες; Με τραμπουκισμό γίνεται η ιστορία. Δηλαδή τον έχουμε μελετημένο καλά, ξέρουνε πού πονάει, ποιο είναι το αδύνατο σημείο.
Κι όλα αυτά, όταν φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των «στημένων» και δύο υπάλληλοι της ΕΠΟ: Ο προπονητής της Εθνικής Ελπίδων, Γ.Χ. Γεωργιάδης και ο Ι. Παπαδόπουλος.
Τα... χωρατά των παραγόντων
Ανησυχούσε για την τρίτη «κασέτα»
Από διάφορες συνομιλίες φαίνεται πως ο Σοφοκλής Πιλάβιος ήταν διαθέσιμος σε πολλούς παράγοντες, ακόμα και σε εκείνους οι οποίοι κατηγορούνται για το μεγάλο σκάνδαλο που συνταράσσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αν η φωνή του ακουγόταν όντως στην τρίτη και πιο «καυτή» κασέτα, όπως ισχυριζόταν ο Αλέξης Κούγιας, μόνο εκείνος και όσοι έτυχε να την ακούσουν μπορούν να το βεβαιώσουν, όμως ο Νικόλας Πατέρας, σε διάλογο που είχε με τον Μάκη Ψωμιάδη, δείχνει να... αστειεύεται με τον Σοφοκλή Πιλάβιο για το θέμα αυτό.
Πατέρας: Ο ψηλός είναι στο Παρίσι, με πήρε το πρωί, μου είπε: «Στην εκπομπή του Θωμαΐδη είπαν ότι εγώ είμαι σε άλλη κασέτα». Του λέω: «Σοφοκλή, εγώ δεν ξέρω σε ποιες κασέτες είσαι»... (γέλια)... Μου λέει: «Δηλαδή;». Του λέω: «Ε, μην ανησυχείς πάντως!»...(γέλια).
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LIVESCORE.in