Αχιλλέας Μαυρομάτης: «Η ΕΟΠΕ καθαρή το 2016»!

Ο πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ., Αχιλλέας Μαυρομάτης τόνισε πως η Ομοσπονδία θα έχει πληρώσει στο τέλος της επόμενης θητείας τα χρέη ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός πως ο ίδιος ήταν μέλος της διοίκησης που δημιούργησε ουσιαστικά το υπέρογκο χρέος των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα σωματεία το περασμένο καλοκαίρι τον εμπιστεύτηκαν στην πιο δύσκολη χρονική συγκυρία για το άθλημα.

Ο Αχιλλέας Μαυρομάτης συμπλήρωσε αισίως 8 μήνες στην προεδρία της Ε.Ο.ΠΕ.. Μέσα σε αυτό το διάστημα υπήρχαν σαφέστατα και κακές και καλές στιγμές. Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας του βόλεϊ κάνει μία αποτίμηση της μέχρι στιγμής διοίκησης μέσω της
SportDay απαντώντας ταυτόχρονα σε ερωτήσεις που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα.

- Ποια είναι η επόμενη ημέρα στην Εθνική Γυναικών μετά την αποχώρηση του Τζιάνι Καπράρα;

«Από αυτή την εξέλιξη ομολογώ πως αιφνιδιάστηκα. Αυτή η εξέλιξη μας δημιουργεί πρόβλημα διότι σε 1,5 μήνα η ομάδα πρέπει να ξεκινήσει προετοιμασία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, ούτε και των χρημάτων. Είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε ξένο προπονητή, μόνο αν ήταν περίπτωση Καπράρα, δηλαδή όνομα και αποδεκτός από όλους. Αν είχαμε την δυνατότητα να φέρουμε τον προπονητή της Εθνικής Ιταλίας τον Μπαρμολίνι θα το κάναμε, αλλά δεν την έχουμε».

- Πολλοί χαρακτήρισαν αποτυχημένο το σύστημα διεξαγωγής της Α1 γυναικών. Αποδέχεστε αυτό το λάθος, έχετε σκεφτεί κάποιες διορθωτικές κινήσεις και δεν θεωρείται μεγάλος ο αριθμός των 14 ομάδων που θα υπάρχουν του χρόνου;

«Να συμπληρώσω πως θα είναι 14 ομάδες με μεγάλη πιθανότητα να μην προέρχεται καμία από την περιφέρεια. Πριν ασκήσουμε κριτική πρέπει να πω ότι δεν είμαι υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται φέτος τα Εθνικά πρωταθλήματα. Είναι όμως μία χρονιά επιβίωσης, που έπρεπε να πάρουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε πως θα γίνουν τα πρωταθλήματα. Θα ήθελα πιο ενεργά τα σωματεία στη λήψη αποφάσεων. Πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή κουβέντα από την επόμενη ημέρα (16 Απριλίου) που τελειώνει η σεζόν. Και παρόμοιο σύστημα να υπάρξει πιθανόν θα υπάρξει μεταφορά βαθμών από τον α’ στον β’ γύρο. Επίσης ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί είναι η wild card, αφού βλέπουμε αδυναμία των ομάδων της περιφέρειας να ανέβουν και να σταθούν στην Α1. Δεν μας τιμά το βόλεϊ να παίζεται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».
- Μήπως είστε περισσότερο δημοκρατικός απ’ όσο πρέπει; Κάποιοι μάλιστα σας θεωρούν ευθυνόφοβο. Τι έχετε να απαντήσετε;
«Η φιλοσοφία μου είναι αυτή από την πρώτη στιγμή. Δεν θεωρώ πως στις ημέρες μας ένας ηγέτης μπορεί να πετύχει κάτι μόνος του. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Ο καθένας έχει ελεύθερο πεδίο να κινηθεί και να καταλάβει τα λάθη του. Από κει και πέρα ποτέ δεν αποποιήθηκα οποιαδήποτε ευθύνη μου αναλογεί, ακόμα και τα λάθη των συνεργατών μου. Την όποια κριτική την αποδέχομαι και την εξετάζω».

- Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των χρεών. Σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ε.Ο.ΠΕ.; Υπάρχει ένα πλάνο αποπληρωμής των χρεών;
«Είναι σίγουρα ευθύνη της Ομοσπονδίας ότι δημιουργήθηκε το άνοιγμα. Δεν θεωρώ πως συνέβη κάτι άλλο πέραν της υπερβολικής δαπάνης. Η ευθύνη ήταν πολιτική και έχει αποδοθεί. Εφαρμόζω αυτό που είπαμε από την αρχή. Α) μείωση δαπανών Β) αναζήτηση εσόδων μέσω μάρκετινγκ και γ) ρύθμιση παλαιών οφειλών. Ήδη οι δαπάνες στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 είναι περίπου το 40% αυτών που είχε η ομοσπονδία το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Γενικά στο τέλος του χρόνου θα έχουμε ξοδέψει λιγότερα απ’ όσα θα πάρουμε, οπότε θα μπορέσουνε να δώσουμε και στις οφειλές των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Με τον τρόπο που λειτουργούμε σήμερα πιστεύω ότι αν κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές (Σεπτέμβριος του 2012) στο τέλος της δεύτερης θητείας, δηλαδή σε μία 6ετία η Ε.Ο.ΠΕ. θα είναι καθαρή. Οι παλιές οφειλές είναι όλες σε διαδικασία ρύθμισης. Βεβαίως όμως και υπάρχουν εκπλήξεις και κίνδυνοι. Υπήρξαν τρεις αγωγές και μία δίκη –που έγινε 2 Μαρτίου- ασφαλιστικών μέτρων για τα Ολυμπιακά έργα το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Μάλιστα αυτή η εταιρία Ντε Μπουρ διεκδικεί 1.700.000 ευρώ και αν κερδίσει την δίκη μπορεί να κάνει κατάσχεση!

Το σημαντικότερο όμως είναι πως υπάρχει και μία προσωρινή διαταγή κατάσχεσης που δεν την γνωρίζαμε! Η προηγούμενη διοίκηση το ήξερε, αλλά στην ομοσπονδία δεν υπάρχει το δικόγραφο. Βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων, διότι μπλοκαρίστηκαν 200.000 ευρώ! Προσπαθούμε να έρθουμε σε συμβιβασμό. Όσον αφορά την επιχορήγηση της ΓΓΑ έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε αδικημένοι σε σχέση με άλλες ομοσπονδίας, αν όμως το κράτος κάνει πράξη τις υποσχέσεις του απέναντι στα σωματεία της Α1 ανδρών, Α1 γυναικών και Α2 ανδρών και την Ε.Ο.ΠΕ. για τα Ολυμπιακά έργα, τότε ίσως το πρόσημο μπορεί να είναι και θετικό».
- Για τα θέματα του Κώστα Χριστοφιδέλη και Ντίμα Φιλίποφ ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις;
«Έλαβα μία επιστολή στις 28/2 από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας ομοσπονδίας. Αυτό μου προξένησε εντύπωση, διότι η Παγκόσμια και η WADA μπορούσαν αυτεπάγγελτα να πάνε στο CAS για αύξηση της ποινής του Κώστα Χριστοφιδέλη. Ε, λοιπόν αυτό ζητούσε να το κάνουμε εμείς στα ελληνικά δικαστήρια και φυσικά δεν γινόταν. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από την υπόθεση. Όσον αφορά το θέμα Φιλίποφ, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Αλέκος Λεώνης είναι ξεκάθαρο πως θέλει τον παίκτη στην ομάδα. Έχει όλα τα προσόντα να γίνει αλλαγή της υπηκοότητας.

Τον Απρίλιο θα καταθέσουμε τα χαρτιά στην Παγκόσμια ομοσπονδία. Θέλω να πιστεύω πως το οικονομικό (θέλει 10.000 ευρώ η Ουκρανική ομοσπονδία και 10.000 ευρώ η Παγκόσμια) που το καλύπτει συνήθως το σωματείο ή ο αθλητής δεν θα είναι εμπόδιο. Το σοβαρό πρόβλημα είναι ότι ζητάμε κατ’ εξαίρεση ο αθλητής να παίξει άμεσα στην Ελλάδα και όχι το 2013 όπως προβλέπει ο κανονισμός. Στο παρελθόν υπήρξε κατ’ εξαίρεση στις περιπτώσεις της Ντιμιτρέσκου και του Κράβαρικ».


- Τελικά μήπως είναι καλό ο τελικός του Κυπέλλου να διεξάγεται χωρίς φιλάθλους;

«Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε το Κύπελλο. Φαντάζομαι ένα Κύπελλο που θα ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο με όλες τις ομάδες (όχι μόνο τις 12 της Α1). Μέσω του Κυπέλλου θέλουμε να βάλουμε το άθλημα στην περιφέρεια. Γι’ αυτό και στο Ευρωπαϊκό Λιγκ θα πάμε σε Ξάνθη, Πύργο και οι τελικοί του Κυπέλλου θα γίνουν σε Ορεστιάδα, Σάμο. Εμείς δεν θέλουμε αγώνες σε άδειο γήπεδο, θέλουμε γεμάτο γήπεδο με κόσμο που αγαπάει το άθλημα».

- Τι αλλαγές θα προταθούν στην Γ.Σ. (8-9 Απριλίου) της Ε.Ο.ΠΕ.;

«Είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για βόλεϊ. Έχουμε πολλές αλλαγές κανονισμών στο μυαλό μας. Για παράδειγμα θα προτείνουμε όταν μια ομάδα δεν μπορεί να συμμετέχει στην επόμενη κατηγορία, αν το αναφέρει πρόωρα, να αντικαθίσταται από άλλη και να μην χάνει τους παίκτες, αλλά να αγωνίζεται στην κατηγορία που βρισκόταν. Θα υπάρξουν θέματα αναδιαρθρώσεων κατηγοριών, καρτολίνο, wild card και άλλα...».
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LIVESCORE.in