Το πρωτοποριακό πλάνο υγείας και οι Τζούριτς, Λάππας, Νομικού

Ένα πρωτοποριακό πλάνο, σε ό,τι αφορά την ιατρική κάλυψη των εθνικών ομάδων, ετοιμάζει ο Δημήτρης Τσούκας, ο οποίος είναι υπεύθυνος γιατρός όλων των διεθνών αθλητών σε σάλα και άμμο, όλων των ηλικιών, ενώ παράλληλα είναι και ειδικός σύμβουλος της ομοσπονδίας σε θέματα υγείας.
Ο έμπειρος ορθοπεδικός-χειρούργος (σ.σ. διευθυντής κλινικής αθλητικών κακώσεων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών), ο οποίος προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του, μιλά στο volleyball.gr για τη συνεργασία του με την ΕΟΠΕ και όσα ετοιμάζεται να προτείνει…

«Συνεργάζομαι με την ομοσπονδία από το 2003 όταν ήμουν γιατρός στην εθνική ομάδα των γυναικών. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι υπεύθυνος όλων των εθνικών ομάδων και παρακολουθώ και εξετάζω όλα τα παιδιά», σημειώνει αρχικά.

Τώρα, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην ομοσπονδία ένα πλάνο οργάνωσης του ιατρικού τομέα, εξηγώντας: «Τον Ιανουάριο με έστειλε η ΕΟΠΕ στο 1ο παγκόσμιο συνέδριο αθλητριατρικής του βόλεϊ που έγινε στη Σλοβενία. Εκεί λοιπόν γνώρισα τον πρόεδρο της υγειονομικής επιτροπής της FIVB καθώς και τους γιατρούς πολλών χωρών όπως της Βραζιλίας, της Ισπανίας και της Αμερικής.

Συζήτησα μαζί τους για το πώς έχουν οργανώσει την ιατρική κάλυψη στις εθνικές ομάδες των χωρών τους. Πήρα στοιχεία και με τη δική μου εμπειρία έχω έτοιμο ένα πλήρες πλάνο με γιατρούς και συνεργάτες σε πανελλαδική κλίμακα για να οργανωθούμε καλύτερα. Θα το παρουσιάσω στην ομοσπονδία και ανάλογα με τις δυνατότητες θα εφαρμοστεί αν όχι όλο, ένα μεγάλο μέρος του. Πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό σε όλα τα αθλήματα».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς αθλητές είναι συχνά, με πιο πρόσφατες περιπτώσεις αυτές του Δημήτρη Τζούριτς, του Ηλία Λάππα και της Μαρίας Νομικού. «Ο Τζούριτς είχε πρόβλημα στον Ολυμπιακό και πήγε πρώτα στον γιατρό της ομάδας του. Μετά ήρθε και σε μένα και του πρότεινα μια θεραπεία για να αντιμετωπίσει το οστικό οίδημα στον αστράγαλό του. Δυστυχώς, δεν έκανε όσα του είπε και δεν ήρθε ξανά να τον δω.

Τον ίδιο τραυματισμό και σε σοβαρότερο βαθμό αντιμετωπίζει και ο Λάππας. Εκείνος ήρθε κατευθείαν σε μένα, ακολουθεί το πρόγραμμα και όλα πάνε καλά χωρίς να έχει κανένα παράπονο. Και για τους δύο αθλητές θα ήταν μεγάλη βοήθεια να κάνουν θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο, ωστόσο είναι κάτι που δεν καλύπτει το Metropolitan, το οποίο μας παρέχει όλες τις εξετάσεις και τα χειρουργεία δωρεάν και τους ευχαριστούμε για αυτό, κι έτσι η ομοσπονδία δεν μπόρεσε να το καλύψει.

Αλλά και χωρίς αυτό, η θεραπεία του Λάππα που ακολουθεί όσα του είπα εξελίσσεται ομαλά. Για τον Τζούριτς δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο από τη στιγμή που δεν έκανε ό,τι του είπα και δεν ξαναήρθε να τον δω», είπε για τους δύο διεθνείς.

Αναφερόμενος στην Νομικού εξηγεί: «Ενημερώθηκα την Τρίτη πως είχε ένα πρόβλημα και την εξέτασα την ίδια ημέρα παρουσία του πατέρα της. Ζήτησα μαγνητική την οποία έκανε την Παρασκευή το πρωί και τα αποτελέσματα έδειξαν πως έχει υποστεί ήπια θλάση περονιαίων μυών και θα χρειαστεί να μείνει εκτός για 10-15 ημέρες ώστε να αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν πρόκειται για κανένα σοβαρό πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LIVESCORE.in