Μαυρομάτης: «Συνοδοιπόροι με ΕΣΑΠ και ΠΑΣΑΠ για λύση των προβλημάτων»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99.5» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης, ο οποίος μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του βόλεϊ με κύριο θέμα την αποχώρηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς από το πρωτάθλημα της Volleyleague. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αποκάλυψε ότι υπήρχε ήδη προγραμματισμός να γίνει ραντεβού ανάμεσα στην ΕΣΑΠ, τον ΠΑΣΑΠ και την ΕΟΠΕ προκειμένου να βρεθεί μία οριστική λύση στο θέμα που ταλαιπωρεί το επαγγελματικό βόλεϊ, ενώ αναφέρθηκε και στις προεκτάσεις των προβλημάτων των επαγγελματιών αθλητών που φτάνουν μέχρι και την Εθνική ομάδα των ανδρών.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του κ. Μαυρομάτη:


Για το πώς έφτασε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς στην αποχώρηση:
«Το φαινόμενο της αποχώρησης του Απόλλωνα Καλαμαριάς από το πρωτάθλημα είναι πραγματικό πολύ λυπηρό φαινόμενο, αλλά δυστυχώς δεν είναι έξω από το γενικότερο πλαίσιο που επικρατεί σε ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό και την κοινωνία. Έχω παρακολουθήσει το θέμα τον τελευταίο μήνα που εξελίσσεται και ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με την ΕΣΑΠ και τον πρόεδρό της κ. Παντελή Ταρνατώρο, είχαμε συνεργασία με τον ΠΑΣΑΠ, αλλά φτάσαμε ως εδώ γιατί όταν μιλάμε για ένα επαγγελματικό σωματείο τα περιθώρια παρέμβασης είναι σχεδόν μηδαμινά. Στην περίπτωση του Απόλλωνα ισχύει ότι ένα επαγγελματικό σωματείο δεν μπόρεσε να διαχειριστεί σωστά τα οικονομικά του και σε αυτή την περίπτωση ακόμα κι εμείς ως Ομοσπονδία δεν έχουμε δυνατότητα παρέμβασης».

Για το πώς πήρε άδεια από ο Απόλλωνας από τη Λίγκα και την ΕΕΑ:
«Δεν πιστεύω ότι υπήρξε λάθος χειρισμός ούτε από την ΕΣΑΠ, ούτε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, εφόσον τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν έδειχναν ότι δεν υπήρχαν οφειλές. Όμως, τι να πούμε όταν επαγγελματικές ομάδες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ αντιμετωπίζουν αντίστοιχα θέματα. Είναι μεγάλο το πλήγμα για το ελληνικό βόλεϊ και κυρίως στην βιτρίνα του που είναι η Volleyleague. Υπήρχε ήδη προγραμματισμός να γίνει ένα ραντεβού την επόμενη εβδομάδα με την ΕΣΑΠ και τον ΠΑΣΑΠ προκειμένου να εξετάσουμε ξανά όλες τις παραμέτρους του προβλήματος και να βρούμε τη λύση. Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς υπήρξαν πολλές και καλές προτάσεις από όλες τις πλευρές, αλλά δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε λύση.

Το σίγουρο είναι ότι οι αθλητές ζητούν πιο αυστηρά κριτήρια για την αδειοδότηση των σωματείων ώστε να υπάρχουν τα εχέγγυα για τα συμβόλαιά τους. Πώς θα γίνει αυτό όμως, όταν τα ΤΑΠ από την πλευρά τους δεν έχουν πόρους. Από τη στιγμή που καταργήθηκε η κρατική επιχορήγηση λαμβάνουν ένα ελάχιστο ποσό από τον ΟΠΑΠ και άλλο ένα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Σαφώς ευθυνόμαστε κι εμείς για αυτή την κατάσταση, αλλά πώς να γίνει το βόλεϊ εξαίρεση σε όλο αυτό το κοινωνικό φαινόμενο της οικονομικής κρίσης στη χώρα; Υπήρξε ακόμα και η πρόταση να γυρίσουμε σε ερασιτεχνικό βόλεϊ, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ένα πισωγύρισμα. Από εδώ και πέρα είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά και να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο».


Για την ανακοίνωση του ΠΑΣΑΠ και το εάν η ΕΟΠΕ κωφεύει στα προβλήματα:
«Ο ΠΑΣΑΠ και η ΕΣΑΠ δεν είναι απέναντί μας, αλλά συνοδοιπόροι μας. Δεν θα απαντήσω στην τελευταία ανακοίνωση του ΠΑΣΑΠ γιατί προτιμώ να αφήνουμε στην άκρη ό,τι μπορεί να μας χωρίζει και να δούμε πώς θα σώσουμε το επαγγελματικό βόλεϊ. Στο Ερασιτεχνικό βόλεϊ που είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη η Ομοσπονδία κάνει μεγάλες προσπάθειες και ίσως σήμερα να έχουμε προλάβει κάποιες καταστάσεις και να είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες Ομοσπονδίες. Πρέπει λοιπόν να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και στο επαγγελματικό βόλεϊ. Εάν ο αριθμός των ομάδων του επαγγελματικού βόλεϊ που μπορεί να επιβιώσει είναι 2-3 δεν μπορούμε να μιλάμε για επαγγελματικό βόλεϊ. Η ΕΟΠΕ προσπάθησε και προσπαθεί όλο το χρονικό διάστημα να συντονίζει την όλη προσπάθεια επαφής των δύο πλευρών ΕΣΑΠ και ΠΑΣΑΠ.

Κινούμαστε σε μία λογική ώστε να βοηθήσουμε να βρεθεί λύση και να τηρηθούν τα πράγματα που θα συμφωνηθούν. Η συζήτηση πήγαινε πολύ, καλά μέχρι πριν το φθινόπωρο, αλλά σταμάτησε στο ξεκίνημα της χρονιάς. Υπήρξε μία επιστολή του ΠΑΣΑΠ επάνω σε θέματα επαναδιαπραγμάτευσης, μία απάντηση της ΕΣΑΠ και το όλο θέμα έμεινε στάσιμο. Μία δικαιολογία είναι ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει εκκρεμότητα σχετικά με ένα κρατικό ποσό που έχουν να λαμβάνουν τα ΤΑΠ από τη χρονιά 2010-2011, ένα ποσό που θα βοηθούσε τα ΤΑΠ να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των οφειλών προς τους αθλητές. Εάν δεν δοθεί αυτό το ποσό πολύ φοβάμαι ότι και άλλες ομάδες θα έχουν θέμα επιβίωσης».


Για τα φαινόμενα του Φοίνικα Σύρου και του Παμβοχαϊκού που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση:
«Είναι στόχος μας τέτοιες ομάδες να γεμίσουν το ελληνικό βόλεϊ. Οι μεγάλες πόλεις δεν έχουν την πολυτέλεια να συντηρούν πια τις ομάδες. Περιπτώσεις όπως οι παραπάνω, αλλά και η Πάτρας, η Λαμίας και η Αλεξανδρούπολη μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να αντιγράψουμε το ιταλικό ή το πολωνικό μοντέλο, το οποίο εμείς ως ΕΟΠΕ θέλουμε να υιοθετήσουμε».

Για τις προεκτάσεις που έχει και στην Εθνική ανδρών το πρόβλημα των επαγγελματιών παικτών:
«Καταρχήν εάν δεν υπήρχαν τα οικονομικά προβλήματα των αθλητών με τις ομάδες τους δεν θα φτάναμε το καλοκαίρι στην κατάσταση που δημιουργήθηκε. Ασφαλώς και όταν επηρεάζονται οι διεθνείς αθλητές, επηρεάζεται και η Εθνική ομάδα. Είναι φυσικό επακόλουθο. Πάντως, το κλίμα στην Εθνική έφτιαξε με μια καλή επικοινωνία που υπήρξε τους τελευταίους μήνες. Θα δούμε τι θα γίνει και με τον Νίκο Ρουμελιώτη, του οποίου η ποινή μειώθηκε και ελπίζω ότι όλες οι κακές στιγμές θα ξεχαστούν».

Για τους επόμενους στόχους της Εθνικής:
«Από πέρσι λέμε ότι κύριος αγωνιστικός στόχος είναι η πρόκριση στο Ευρωπαϊκό του 2013. Φέτος θα γίνουν τα προκριματικά αυτής της διοργάνωσης και πρέπει να τα καταφέρουμε. Θεωρώ ότι παρασυρθήκαμε τόσο στο Ευρωπαϊκό Λιγκ του περασμένου καλοκαιριού που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά από όλους μας, ενώ και στο προ-Ολυμπιακό υπήρξαν προβλήματα, ακόμα και τραυματισμών. Θεωρώ ότι το υλικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι άξιο να φέρει μεγάλες επιτυχίες στο ελληνικό βόλεϊ.

Το παράδειγμα του Τζούριτς είναι ένα από τα πολλά. Δεν σας κρύβω ότι το τελευταίο τρίμηνο είχαμε μεγάλο πρόβλημα και δεν ξέραμε εάν θα συμμετάσχουμε στο Ευρωπαϊκό Λιγκ του 2012. Τελικά, θέσαμε ως στόχο μαζί με το προπονητικό επιτελείο όχι μόνο να λάβουμε μέρος, αλλά να πάμε με την καλύτερη δυνατή ομάδα μας και να το δούμε και σαν αγωνιστικό στόχο, αλλά και σαν προετοιμασία για το Euro 2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LIVESCORE.in